Kako očuvati svježinu hrane

cheap nfl jerseys
free sex toys
nfl chiefs
adidas promo code
black wig
dallas cowboys football
nike air max 97 mens
adult sex toys
buffalo bills apparel
adidas mens shoes sale
black wig
best wigs on amazon
jersey for sale
male rose sex toy
adidas ultraboost shoes

Kada kupujete namirnice, posebno one koje se obično čuvaju u frižideru, na pakiranju možete pronaći upute kako očuvati svježinu hrane koju smo kupili. Međutim, ponekad i nije tako lako kao što se čini na pakiranju. O tome treba li se pojedina namirnica čuvati na sobnoj temperaturi, hladnom ili u tamnom mjestu obično pišu proizvođači. Ali ne možemo zanemariti da nekada, zbog jedne namirnice, sve ostale poprime njen miris koji dominira cijelim frižiderom.

Svjetlost, kisik, toplina i vlažnost sve stvari koje dovode do kvarenja namirnica. Ukoliko ih budemo pravilno čuvali i pakirali, namirnice će duže ostati ukusne, svježe i bogate hranjivim sastojcima. A pošedit ćemo i naše zdravlje, i zdravlje naše porodice problema koje može uzrokovati namirnica koja je zbog neispravnog skladištenja pokvarena.

Načini na koje možete očuvati hranu

Dom je nezamisliv bez frižidera koji predstavlja veliku pomoć u svakodnevnom životu i očuvanju namirnica. Naravno, ukoliko se ne pazi na sastav namirnica, datum proizvodnje i rok trajanja, naš frižider može postati i izvor zaraze opasan po zdravlje. Zato, namirnice treba smjestiti u frižider što prije, čime duže ostaje svježe. Također, treba povesti računa o roku trajanja, načinu na koji se namirnica treba skladištiti i u koji odjel frižidera ćete namirnicu smjestiti.

Kako očuvati svježinu hrane

Korijenasto povrće čuvajte u zatvorenoj posudi s vodom, tako će duže ostati hrskavo.

Ukoliko dodate pola šoljice octa na jednu šoljicu vode a potom isperete čistom vodom, smanjit će bakterije i spriječiti stvaranje plijesni. Također, na taj način će voće i povrće duže ostati svježe.

Ako u frižideru ostavimo čašu vode, većina biljaka će ostati svježa i do dvije sedmice. Naravno, vodu s vremena na vrijeme morate promjeniti.

Ako ih operete i pohranite u hermetički zatvorenu posudu dok su još vlažne, rotkvice mogu ostati svježe i do tri sedmice. Salata će također ostati svježa i hrskava sedmicu do dvije ako ju operete, osušite i spremite u hermetički zatvorenu posudu s nekoliko papirnatih ubrusa koji će upiti vlagu.

Kako biste održali svježinu i kako bi vam duže potrajali, blitvu i kelj prvo operite i osušite, a zatim ih zamotajte u papirnate ubruse i držite u frižideru.

Svježinu hljeba ćete očuvati tako što ga možete zamrznuti dok je još svjež, a kada ga poželite jesti, nekoliko sati prije ga izvadite iz zamrzivača.

Rok trajanja namirnice u frižideru

 • Kuhana jaja se u mogu čuvati u frižideru sedam dana.
 • Cijeđeni sok ili smoothie se može čuvati u frižideru samo jedan dan.
 • Kuhano povrće također može biti u frižideru sedam dana.
 • Tjestenina može biti spremljena u frižideru 5 dana.
 • Hljeb može  ostati 1 do 2 sedmice u frižideru.
 • Riža se može ostaviti u frižideru do 6 dana.
 • Leća se može ostaviti do 7 dana u frižideru.
 • Variva se mogu čuvati 3 do 4 dana u frižideru.
 • Kuhana riba se može čuvati 3 do 4 dana u frižideru.
 • Kuhana ili pečena piletina se može čuvati 3 do 4 dana u frižideru.
 • Kuhano ili pečeno meso se može također čuvati 3 do 4 dana u frižideru.

Čist frižider

Čišćenje frižidera veoma je bitno i za naše zdravlje ali i za svježinu namirnica. Prilikom čišćenja prije svega trebate isključiti frižider, ukloniti hranu i očistiti čistom vlažnom kuhinjskom krpom. Čistoća frižidera igra veliku ulogu u očuvanju namirnica ali i našeg zdravlja.

Prilagodivi silikonski poklopci

Sačuvajte svježinu Vaše hrane i ne dopustite da se pokvari. Ujedno, čuvajte hranu i sa najjačim mirisom vakumiranom, a frižider urednim i bez raznih miješanja mirisa.

Povezani članci

Zdravi prirodni sokovi

Zdravi prirodni sokovi

cheap nfl jerseysfree sex toysnfl chiefsadidas promo codeblack wigdallas cowboys footballnike air max 97 mensadult sex...

Korpa
Vaša košarica je prazna.

Čini se da još niste odabrali.